Brochures

Uw gids door Celles...

Celles, dat is bossen, rivieren, kastelen, grotten en tal van andere attracties. Ontdek het allemaal met onze handige brochures.
Download of Print de wandel en fiets fiches af en neem deze mede op uw vakantie in Hotel Le Fenil.

Ontdekkingswandeling door het dorp met informatieborden (Vertrek : Place de Celles) 

Een parcours van 2 km met informatieborden begeleiden je op ontdekkingstocht naar deze schatten.

Tussen bergtoppen en valleien ligt Celles, een parel van een dorp. Het dorpscentrum is aangenaam bebost en bloemrijk en herbergt kalkstenen gebouwen met diverse en originele versieringen. De charme ontbreekt hier niet. Ontdek de collegiale kerk Saint-Hadelin en haar crypte, een meesterwerk van de Romaanse kunst en een uitzonderlijk erfgoed in Wallonië.
 
Aan de top ligt de kluizenaarswoning van Saint-Hadelin. Te bereiken via de kruisweg, die onlangs is opgewaardeerd met een hedendaagse artistieke interventie. Het uitzicht is de omweg meer dan waard en levert een mooie plaatje van het dorp op: de romaanse kapittelkerk, de stenen huizen, het plein met de eeuwenoude kinderkopjes en het weidelandschap onderaan de vallei met een kabbelend beekje.
 
Andere bezienswaardigheden zijn de Grote Fontein, de Duitse tank “Panther”, een aandenken aan de Slag om de Ardennen en twee kilometer verderop het prachtige sprookjeskasteel van Vêves, uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Wandeling en ontdekking te Celles

Wandeling en ontdekking te Celles

Het patrimonium van Celles

Prachtige oude sablière te bezichtingen vanop één van de wandelingen. 🥾🌳🏝
4.4KM Gele Driehoekjes
Ancien site d’extraction de sable refractaire situé à proximité du village de Celles (Houyet – Belgique). Cette vaste sablière abandonnée depuis 1996 présente un intérêt esthétique indéniable par la diversité des coloris du matériau exploité. Elle a été creusée dans un dépôt de glaises plastiques diversement colorées (avec des dépôts sableux intercalés) et de sable quartzeux fin, accumulé dans une poche de dissolution du calcaire carbonifère. Encore peu colonisée par la végétation, elle héberge plusieurs éléments biologiques intéressants.

Vanuit het dorp vertrekken meerdere bewegwijzerde wandelroutes. Aangeduid met kleurenpijtljes. Op deze fiche vindt u reeds een voorbeeld. Dit kan u helpen aan uren wandelplezier. In Hotel Le Fenil kan u nog verdere informatie en meerdere routes verkrijgen. De volledige wandelkaart is te koop in het hotel.

Prachtige wandelroute die je moet gedaan hebben. Met start aan de Saint-Hadelinkerk en wandelwegen door Foy-Notre-Dame, Boisseilles, Hubaille en meer kom je prachtige verzichten tegen. U passeert ook de Ferme de Mahenne die tijdens WOII het toneel was van het Ardennenoffensief. Met andere woorden, zeker doen deze wandeling want het loont de moeite. U kan starten vanuit het dorp of vanaf Hotel Le Fenil. 
7.7 Kilometerr Gele Driehoekjes.

Wandeling Chateau de Vêves
6.5KM Rode Driehoekjes
U start op het dorpsplein. Achter de Romaanse Kerk neemt U de Kruisweg, over het middenplein van de Hermitage... U komt langsheen het Chateau van Vêves...Op de terugweg passeert U Hotel Le Fenil . Een gevarieerde wandeling met veel patrimonium.

+/- 12 KM Rode driehoekjes -> Overschakelen op Gele driehoekjes in Boiseilles
U komt langs Chateau de Veves en het pittoreske dorpje Foy de Notre Dame
Wandeling vertrekkende vanaf Hotel Le Fenil of Dorpsplein Celles.

Wandeling 18KM van Celles tot Furfooz, langsheen Gendron, Gendron-Gare, Chaleux 

Les Aiguilles de Chaleux is een kalksteenmassief waarvan de kleur varieert van parelgrijs over donkergrijs tot zwart. De site is opmerkelijk, niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook op archeologisch, geologisch en botanisch vlak is de site interessant. Hij is geklasseerd als Uitzonderlijk Waals Erfgoed.

De Celles, un des « Plus Beaux Villages de Wallonie », à Furfooz, la Lesse déroule ses beaux méandres le long des falaises et des aiguilles de Chaleux. Un contraste avec les grandes plaines des villages bucoliques du Condroz namurois…
Du centre de Celles, escaladez le chemin de croix menant à l’Ermitage. Au sommet, la vue est magnifique sur l’homogénéité architecturale du village. Les petits vallons des villages de Lavis comme Gendron accueillent une flore et une faune variées : vous foulez une terre de calcaire, marquée par ses prairies embaumées de fleurs. Plus loin, vers Gendron-Gare, le doux murmure de la Lesse se répercute dans le bois. Alors qu’elle n’était que cascade et rapide en Ardenne, elle semble ici rendre les armes en s’écoulant paresseusement. De Chaleux, hameau cul-de-sac, l’itinéraire vous mène vers un magnifique point de vue et vers le village de Furfooz. Ses maisons en pierre de calcaire composent un tableau idyllique à cette superbe balade, agrémenté du Château de Vêves, situé à l’orée d’un sous-bois.

 

Wandeling Celles - Payenne 
Afstand: 14,20 km. : Groene rechthoekige driehoek : Vertrek aan de kerk Celles
Vanaf het Hotel Le Fenil wandelt u naar het centrum van Celles, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Aan de kerk vertrekt de route , over de grote weg Route de Neuf Chateau, via het kleine straatje links naast waar de weg steigt. Daar gaat de route eerst tussen de weilanden (met nog enkele huizen), door het bos (langs een voormalige zandgroeve) en vervolgens weer tussen velden en weilanden naar het gehucht Grande Trussogne. Vanaf daar tussen weilanden en velden naar het Bois du Mauvais Mont. Na dat doorkruist te hebben naar de landbouwzone rond Custinne en vervolgens in het dorp Custinne zelf. Na Custinne volgt een langer stuk tussen weilanden, een enkel veld en de bosrand naar Payenne aan de N94. Aan de overkant van de weg volgt nog even landbouwgrond en daarna stapte ik een hele tijd door het bos. Iets voor Gendron is het gedaan met het bos. Tussen weilanden en velden gaat het tot de bebouwde kom van Gendron. De route dringt niet diep het dorp in. Langs velden en weilanden (mooie uitzichten) naar het gehucht Lavis. Na Lavis daalt u af tot opnieuw in Celles.

'' Entre crêtes et vallées, le village déroule son tissu bâti en pierre calcaire autour de la place et de son église romane. Pendant la randonnée, ouvrez grand les yeux ! Le point de vue de l'Ermitage de Saint-Hadelin offre une des plus belles vues sur le village. Prenez aussi le temps d'admirer les qualités du patrimoine bâti et naturel comme la ferme d'Hubermont, la vallée du ruisseau des Forges, le château de Boisseilles et ses arbres remarquables ainsi que le splendide château de Vêves, véritable château issu d'un conte de fée ! '' 

✅Om uw vakantie nog beter voor te bereiden : een internetlink om Celles te ontdekken en te downloaden.

Open de link : https://bit.ly/3VaP0jZ
 
 
Maak eigen routes langs de fietsknooppunten. 
 

Vertrekkende uit Falmignoul, op 5 minuutjes rijden van Hotel Le Fenil
Wandeling van 7 of 9 km
Zeker de moeite waard ! Prachtige natuur !
Het is een serie van kleine watervalletjes die stromen over omgevallen bomen en kleine rotsblokken. Dit is wat de Cascatelles zo uniek maakt. De felgroene kleuren van de mossen maken het echt tot een bijzondere plek. In de zomermaanden is het een koele en schaduwrijke plek waar alleen het geluid van het water op de rotsen het gezang van vogels verstoort. Je kan wat verder naar boven klimmen en dan heb je een mooi uitzicht op Waulsort.

Een interactief stripverhaal : tegelijkertijd ludiek, historisch en cultureel !
Dankzij dit interactief stripverhaal kan u genieten van uw bezoek op uw eigen ritme.
Vul de lege hokjes in van uw stripverhaal dankzij de verschillende aanwijzingen.
Los het eind raadsel op dat u een geheime code zal onthullen.
Die code zal u een sleutel geven die het geheim vvan de kazen van Maredsous aan het licht zal brengen.

Al wandelend op ontdekking door dorpjes en landschappen...
Regio Beauraing Houyet Rochefort.
Gedetailleerde wandelingen met bezienswaardigheden.

Vanuit Houyet vertrek een fietroute van 20km richting Rochefort, heen en terug maakt 40km. Een oude spoorweglijn omgevormd tot een vlakke fietsroute! En plein nature... Mogelijkheid tot huren van fietsen in Houyet. Houyet ligt op 9km van Celles, 10 minuutjes met de auto.  Meerdere Ravel fietsroutes vlak te ontdekken in onze regio.

Meer informatie te vinden op : https://tourismehouyet.be/nl/vrije-tijd/ravel/  https://www.ardennevelos.be/nl/ontvangst/ https://www.famenneardenne.be/.../lod-01-0b2e-6alc&type=11/ https://ravel.wallonie.be/.../de-houyet-a-jemelle... 

Of bij ons in het hotel. We staan je graag te woord!

Fietstocht 12km langsgeen Celles Gendron Vêves ...
 

🚲🚲🚲Prachtige fietstocht 35kilometer 🚲🚲🚲
GO GO GO ! vanuit Hotel Le Fenil
Langsheen 3 prachtige waterstromen 💧...
Richting Foy de Notre Dame, Thynes. Afdalen langs het water van Leffe. Langs de Maas en doorheen Dinant (lees doe maar een terrasje :) ) Anseremme, Langs de Lesse tot Kasteel Walzin, Dréhance, Furfooz, Vêves, Lavis , Celles Hotel Le Fenil !
Perfect te doen met een gewone (electrische) fiets
De ladders van de Lesse
Een unieke belevenis aan de oevers van de Lesse!
 
Bent u verliefd op de natuur, dan is er een prachtig parcours voor u aan de rechteroever van de Lesse, heuvelachtig en toch leuk met een paar ladders en trappen om te beklimmen.
Alleen, als koppel, met familie, met vrienden: absoluut te ontdekken, en bereikbaar met de trein!
 
Te combineren met de afdaling van de Lesse voor een totale verandering.
 
8,6 km tussen de 2 stations :
 
Vertrek van Houyet tot Gendron-station : de uitgestippelde wandeling Houyet-Gendron station, langs de Lesse, groen ruitje aan de rechteroever, aan de samenvloeiing van de l’Ywoigne, links behouden
Vertrek van Gendron-station tot Houyet: van de parking van l’auberge de la Lesse, volg de uitgestippelde wandeling Gendron-station – Houyet langs de Lesse aan de rechteroever
Lus mogelijk langs het dorp van Gendron
Traject Houyet-Gendron mogelijk met de kayak vanaf 6 juni 2021!
Terug met de trein : 2,50€
Uurrooster SNCB : Gendron-Houyet (Houyet-Gendron)
Horaires SNCB : Gendron-Houyet (Houyet-Gendron)
 
"Voie Verte" Frankrijk

Héél mooie fietstocht langs de Maas in Frankrijk.
U start in Givet , op slechts een 15minuutjes rijden van Hotel Le Fenil te Celles.
U kan parkeren aan de brug, waar alsook de fietstocht start.
 
Vireux  = 25km
(heen en terug = 50km)
 
De regio ‘Franse Ardennen’ 
Lange vlakke Voie Verte op de oevers van de Maas tussen de vestingsteden.

Givet is een mooi Frans dorp met verschillende cafés en restaurants.
 
In Vireux kan je voor de brug op het kruispunt een lekker Picon Bière drinken.
Over de brug, rechts, tot op de punt. Daar kan je een frituur vinden.
Een heel mooi uitzichtspunt op de Maas.
 
 

Ontdek de toeristische gids van de Maasvallei tussen Namen en Dinant !
Meer ontdekkingen op www.valleedelameuse-tourisme.be

Ontdek de toeristische gids van de Famenne Condroz tussen Houyet en Durbuy !
 
Dankzij het beperkt aantal kamers, verblijft u bij ons in een oase van rust in de natuurlijke omgeving van Celles.
Rue Saint Hadelin 27
5561 Celles

Hotel Le Fenil Facebook
Hotel Le Fenil Zoover
Hotel Le Fenil Tripadvisor
Bezoek onze fansites
+32 (0)82 66 67 60
info@hotellefenil.be