Celles, door Les Plus Beaux Villages de Wallonie bekroont als één van de mooiste landelijke plekjes in Wallonie.

Celles, erkend voor zijn rijkdom aan historisch Patrimonium.

CellesCelles

Celles ligt verdoken in het dal van een vallei omgeven door vier heuvels. De heel typische huizen van breuksteen waarvan ramen en deuren omlijst zijn met gehouwen steen, zijn uitstekend bewaard en getuigen van heel wat smaak.

les plus beaux villages de wallonie 

De Saint-Hadelinkerk. Een prachtige staaltje Romaanse bouwkunst uit de 11de eeuw.

Dit opmerkelijke monument is zeker en vast een bezoek waard, al was het maar om de koorstoelen, de doopvont en het wijwatervat te bewonderen, allen uit de 12de eeuw. Men kan er ook bijzonder interessante grafstenen treffen, in het bijzonder een reliëf grafsteen in zwart marmer die de overblijfselen herbergt van Rasse de Celles en diens echtgenote.

Op de heuvel die boven de kerk uittorent, ligt de Hermitage van Heilige Hadelinus.

De kapel en de kelderruimtes werden verbouwd tot een bezoekerscentrum met een klein museum van het plaatselijke leven, een toonbank met streekproducten en een cybercenter van de vzw De Mooiste Dorpen van Wallonië.

Het Feodale kasteel van Vêves uit de 13de eeuw.

Het staat bovenop een rotspunt en heeft vijf schitterende torens en een opmerkelijke galerij met vakwerk uit de 16e eeuw. De bezoeker die de appartementen van het kasteel betreedt, komt onder de indruk van zoveel verfijnde charme: meubels uit de 18de eeuw, zeldzaam porselein, historische souvenirs en schilderijen.

De "Panther"-tank verwijst naar de slag om de Ardennen in december 1944.

Tijdens de Slag om de Ardennen in december 1944 was Celles het verste punt tot waar de Duitse Tweede Pantserdivisie doorstootte; een tank bij het belangrijkste kruispunt van het dorp herinnert hieraan.

!!! in downloads kan u een wandelkaart vinden ter ontdekking van Celles !!!